Ilie Balaci - minune blonda pentru totdeauna

Ilie Balaci – minune blonda pentru totdeauna

Poate ca Ilie Balaci inseamna putin pentru multi dintre cei tineri. Poate ca nu inseamna nimic.

Poate ca asteptati ponturi aici , cine stie ce predictii din campionatul Angliei, Italiei sau chiar al Romaniei.

Scuze, azi nu pot, voi scrie despre Ilie Balaci, liderul Craiovei Maxima !  Si pentru ca Ilie a fost cel mai bun fotbalist al echipei celei mai frumoase din Romania ( da, asa cred eu), voi scrie despre el astazi.

E aiurea, toti scriu cand marii fotbalisti mor, cand marii artisti mor, cand marii oameni mor!

Nu sunt, din pacate,  mai presus decat ceilalti care fac asta, acum la moartea lui Ilie. Trebuia sa scriu despre geniul sau cand era inca in viata.

Ilie Balaci – minune blonda pentru totdeauna

Nu am facut-o, am crezut ca e nemuritor! Si chiar e, cu zambetul sau sugubat, dar usor trist in coltul gurii, si cu nelipsita tigara intre degete, ucigasul tacut care i-a scurtat viata tumultoasa. 

Nu sunt jurnalist, nu voi scrie ca un jurnalist, pentru ca nu am stiinta asta.

Scriu ca un fan, ca un copil pe care Ilie l-a facut sa iubeasca cu nesat fotbalul desi, trebuie sa recunosc, pe tricou o puneam pe mama sa imi coasa numarul 9 din panza, numarul lu Camataru.  Pentru ca imi placea sa dau goluri.

Apoi, am vazut, mi-am dat seama cu uimire, ca multe din acele goluri au plecat din gheata vrajita a lui Ilie, ” cel cu care a inceput si s-a sfarsit Craiova Maxima”.  Chiar Ilie a spus asta.

Daca si-ar fi arogat oricine altcineva acest drept, l-as fi acuzat de infatuare. Dar, daca vorbim despre magicianul Ilie Balaci, lui pare ca i se cuvine pe deplin aceasta .

La 17 ani a cucerit cu Craiova primul titlu de campioana si a debutat la echipa nationala. Si apoi, a mai reusit sa ia campionatul de doua ori. Si a castigat si patru Cupe ale Romaniei.

Ilie a ajuns cu Craiova Maxima in sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni  si apoi, peste un an,in semifinalele Cupei UEFA, ambele premiere pentru istoria fotbalului romanesc.

Ilie Balaci a fost in teren pentru Craiova Maxima cand aceasta le-a eliminat pe Leeds United  si pe Kaiserslautern, primele echipe din Anglia, respectiv Germania eliminate de o echipa romaneasca.

Ilie este omul care a miscat mingea pentru Loti Boloni la acea exceptionala poveste a victoriei din 1983 impotriva Italiei, campioana mondiala din 1982. Cum sa uiti asta, mai ales in comentariul lui Cristian Topescu?

Ilie Balaci este spiritul liber al acelei echipe magnifice, un deschizator de drumuri, nonsalant, extravagant, nonconformist,  iesit din tipare, un om care era constient de talentul sau incomensurabil si pe care si l-a pus in slujba echipei.

A ars mult prea repede, la nici 28 de ani s-a prabusit sub lovitura crampoanelor nemiloase si cinice ale unui fundas de la Baia Mare, iar zborul asta frant mult prea repede l-a macinat apoi, incet-incet.

El era marele Ilie Balaci, ar mai fi putut incanta tribunele mult timp, ar fi putut fi liderul echipei cu care se calificase la Campionatul European din 1984. Dar el nu a putut fi atunci in teren.

Cum sa nu te macine asta, cum sa nu te  apese, cum sa nu simti frustrarea, cand tu, cel mai bun fotbalist al echipei Romaniei, nu poti sa le arati francezilor, italienilor, nemtilor, spaniolilor ca esti „taticul” lor ? 

Ilie Balaci – minune blonda pentru totdeauna

Ilie Balaci a fost , este  un sufletist, un nativ din Fecioara cu suflet mare, el era sortit sa castige, iar vitregia sortii l-a ucis, putin cate putin.  Si ca jucator si apoi, ca antrenor cu viziune revolutionara, neinteles de fotbalistii de rand.

Poate doar pe arabi, in periplurile sale pe acele meleaguri, a reusit sa ii dreseze, punandu-i cu mana in teren si aratandu-le, pas cu pas, ce trebuie facut ca sa imblanzesti mingea.

Totusi, Ilie Balaci e profet in tara lui, in Craiova lui. 

Aici a revenit mereu, calauzind pasii nepotului sau pe cararile sinuoase ale fotbalului.

Personalitatea sa puternica i-a deranjat, dar  i-a si cucerit pe multi. Ilie Balaci a fost un om  sclipitor, cu vorbele la el, spuse taios de direct, un om care facea mai putine dezacorduri pe minut decat cei din tagma sa,  care a invatat, ca autodidact, sa se valorizeze pe masura talentului sau fotbalistic imens.

„Am fost destul de deştept să nu trăiesc din pensie!” spunea el. 

Au ramas regretele insa, inevitabil, a ramas acel ” ce ar fi fost daca duceam la bun sfarsit cu Milan acel precontract semnat in 30 decembrie 1982 ?” , au ramas gandurile si aspiratiile neimplinite ale unui imens fotbalist.

Nu imi plac clasamentele de tipul ” cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor” , sunt pline de subiectivism.

Stiu doar ca Ilie Balaci m-a facut sa iubesc fotbalul si mai mult de atat,  sa vad si sa cred ca Romania lui Ilie poate fi mai buna la ceva ( chiar daca acel ceva era fotbalul) , decat Italia, sau Anglia, sau Germania, ceea ce era incredibil pe atunci. Si acum este…

„Am bătut Italia să arătăm că suntem mai buni decît orice campion mondial”.

Da, asa voia sa fie Ilie Balaci, cel mai bun. Si de multe ori, chiar a fost. 

Ilie Balaci, „minunea blonda” a Craiovei Maxima, e un fotbalist, e un om care a visat inalt!

Multumesc , Ilie Balaci, drum lin sa ai, sa driblezi printre stele!

Please follow and like us:
De ce sa pariezi la BETFAIR
  • Una dintre cele mai mari agentii de pariuri online la nivel mondial, daca nu chiar cea mai mare.
  • Profesionalism 100%.
  • Plati rapide si la timp.
  • Singura platforma de Betting Exchange din Romania.
  • Pe platforma de Exchange sunt cele mai mari cote, neexistand marja retinuta de agentie (convinge-te singur aici).
  • Bonus si promotii atractive, atat pentru jucatorii noi, cat si pentru jucatorii vechi.
  • Bonus 450 RON la prima depunere.

1 comentariu publicat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Limita de timp a expirat. Reincărcaţi CAPTCHA pentru a continua.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.