Cristian Topescu, omul, comentatorul sportiv, omul

Cristian Topescu, omul, comentatorul sportiv, omul

Da, stiu, astazi se va juca finala Europa League la fotbal.
Da, am scris despre asta.
Mai important e insa altceva pentru mine, acum.
Mult mai important e sa scriu cateva cuvinte despre Cristian Topescu.
Macar acum…

Cristian Topescu e un om caruia i-a placut sportul cu nesat, pana la nivel de atom.

A fost, ca sportiv, campion national de hipism si dragostea sa fata de cai, niste fiinte atat de nobile, s-a transmis, firesc, catre oameni. 

Cristian Topescu m-a facut, cu vocea sa calda, invaluitoare, uneori tumultoasa, pasionata, sa urmaresc cu sufletul la gura transmisiunile sportive de dinainte de 1989.

Si de dupa 1989. 

Si sa iubesc sportul, cu toata fiinta.

Si sa astept cu nerabdare orice eveniment fotbalistic, sau din gimnastica, sau din hipism, sau din volei, sau din handbal, sau din orice alt sport pe care stiam ca il va comenta Cristian Topescu.

Cristian Topescu a comentat acea nota de  10 a Nadiei de la Montreal , din 1976, de la Jocurile Olimpice.

Un 10 care a intrat in istorie . 

Acel 10 care nu a putut fi afisat de tabela electronica din acei ani, pentru ca nimeni nu se astepta la perfectiune in sport  in acele vremuri. 

Cristian Topescu mi-a mangaiat sufletul si orgoliul de fan al Universitatii Craiova, comentand meciurile acesteia, dar si ale Nationalei de fotbal a Romaniei in care jucau Balaci si Camataru. 

In 1983, pe Rasunda, la victoria Romaniei impotriva Suediei, prin golul marcat de Radion Gorun Camataru, Cristian Topescu a facut apologia transferului fotbalistilor nostri de top la  echipe titrate ale Europei, de la care aveau oferte meritate.

Acest lucru a fost privit de catre Elena Ceausescu drept o instigare a tinerilor de a pleca din tara.

Iar Cristian Topescu a fost mazilit, a fost interzis pe post, timp de aproape 7 ani, pana in 1990. 

In acest timp, Cristian Topescu a fost crainicul stadionului Ghencea, si mai apoi, cel ce a inregistrat meciurile si cel care intocmea statisticile despre adversarii echipei Steaua.

In campania victorioasa a Stelei din anul 1986, din Cupa Campionilor Europeni, contributia sa la analiza meciurilor adversarelor echipei noastre a fost una vitala, recunoscuta pe deplin de catre antrenorul Emerich Jenei.

Dar nu a avut voie sa comenteze finala contra Barcelonei, asta a ramas marele regret al lui Cristian Topescu. 

Iar ideea sa, aceea de a scrie pe tabela, la sfarsitul meciului cu Anderlecht , din semifinalele acelei campanii victorioase „Notre respect, Anderlecht!” i-a apartinut, pentru ca, in sport, spunea el, „adversarii trebuie respectati, tratati cu demnitate”. 

Indiferent de scorul inregistrat pe tabela la finalul intrecerii…

De altfel, in intreaga sa  viata, Cristian Topescu a pledat  pentru fair-play, pentru sportivitate , generozitate, pentru un sport civilizat.

Leitmotivul existentei sale a fost cinstea si corectitudinea in sport, valori tot mai perimate, din nefericire,  in zilele noastre. 

Atunci cand a vazut ca pasiunea creata de fotbal se transforma in patima oarba, criminala, Cristian Topescu nu a mai dorit sa comenteze fotbal.

S-a intamplat asta dupa Campionatul Mondial din 1994, atunci cand fotbalistul columbian Andres Escobar a fost ucis de niste scelerati din tara sa, pentru ca marcase un autogol la World Cup 1994.

Si s-a tinut de cuvant, pentru ca fotbalul nu mai era un simplu joc, asa cum il percepuse si il iubise el.

Cristian Topescu a ramas, astfel, cu amintirea comentariului a patru turnee finale Mondiale (1970, 1978, 1990, 1994). 

Apogeul carierei sale a fost inregistrat, fara doar si poate, la  meciurile „generatiei de aur”, cu Hagi, Dan Petrescu, Gica Popescu, Ilie Dumitrescu si compania.

O generatie fotbalistica de aur a avut parte de un comentator sportiv minunat, de exceptie. 

Comentariile sale au fost ca niste licurici stralucitori, plini de lumina, in noaptea epocii comuniste.

Comentariile sale au fost lectii de istorie, de geografie, de filosofie, de educatie civica, pentru toti cei care-l ascultau.

Pentru ca el spunea povesti, in sensul frumos, adevarat, al cuvantului.

Fisele sale de documentare celebre, care cu timpul s-au transformat in dosare voluminoase, au tinut treaza imaginatia multor generatii de telespectatori. 

Ma numar printre cei care au aflat despre tarile si orasele in care se desfasurau evenimentele sportive mai multe lucruri decat am aflat la scoala traditionala..

Imaginile alb – negru ale televizoarelor de odinioara prindeau culoare atunci cand vocea sa buna ma indemna sa calatoresc pe meleaguri fantastice pentru mine in acele vremuri.

Cuvintele lui Cristian Topescu m-au facut sa visez cu ochii deschisi, sa fiu mereu, cu sufletul la gura, in mijlocul actiunii, sa ma identific cu eroii de pe ecran, sa vreau sa fiu ca ei.

Si atunci, pe vremea cand Cristian Topescu ne mangaia auzul cu izvorul lin sau aprig al vorbelor sale, chiar existau  sportivi si oameni adevarati. 

Cristian Topescu ni i-a adus in case pe marii campioni ai Romaniei: Nadia Comaneci , Ivan Patzaichin, Cristian Gatu, Ilie Nastase, Gica Hagi,  Catalina Ponor.

Cristian Topescu a transformat perceptia pe care o aveam, cea de comentator sportiv rigid si scortos si sablonard, in cea de prieten bonom si sfatos, dar, in acelasi timp, cultivat, ascutit la minte , plin de pasiune si dedicare. 

Nu imi place cuvantul „moarte” .

Respect si multumesc, Cristian Topescu ! 🙂

Foto : Adevarul

Please follow and like us:
De ce sa pariezi la BETFAIR
  • Una dintre cele mai mari agentii de pariuri online la nivel mondial, daca nu chiar cea mai mare.
  • Profesionalism 100%.
  • Plati rapide si la timp.
  • Singura platforma de Betting Exchange din Romania.
  • Pe platforma de Exchange sunt cele mai mari cote, neexistand marja retinuta de agentie (convinge-te singur aici).
  • Bonus si promotii atractive, atat pentru jucatorii noi, cat si pentru jucatorii vechi.
  • Bonus 450 RON la prima depunere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Limita de timp a expirat. Reincărcaţi CAPTCHA pentru a continua.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.